Krachtige communicatie door body language

Niet alleen wat je zegt is belangrijk, maar vooral hoe je het zegt. Je lichaamstaal spreekt altijd, ook als je niets zegt. Hoe kan je krachtiger communiceren door body language. 

We geven je 9 tips om je lichaamstaal te verbeteren en krachtiger te communiceren. Je kan ze overal toepassen: van een vergadering tot een klantgesprek.

Tip 1. Maak oogcontact

Maar vermijd anderen aan te staren. Kijk je gesprekspartner minstens 2 tot 3 seconden aan. Een vluchtige blik van een seconde of minder straalt onzekerheid, angst of ontwijking uit.

Tip 2. Niet kruisen

Doe je armen of benen niet over ­elkaar, dat komt gesloten over. Zorg ervoor dat je open overkomt.

Tip 3. Knik af en toe

Knikken geeft aan dat je luistert. Kijk wel uit voor overkill, anders lijk je te veel op Woody Woodpecker.

Tip 4. Leun een beetje voorover

Ook hier: overdrijf niet. Helemaal naar achteren leunen komt arrogant en afstandelijk over, maar te ver naar voren oogt juist weer wanhopig.

Tip 5. Lach, maar niet om jezelf

Door af en toe te lachen zorg je voor een ontspannen sfeer. Maar om jezelf lachen oogt nerveus en onzeker, om je eigen grappen lachen komt over als arrogant.

Tip 6. Raak je gezicht niet aan

Je eigen gezicht aanraken leidt sterk af en geeft een nerveuze indruk.

Tip 7. Kijk omhoog

Wie het hoofd buigt, oogt onzeker en een beetje verloren. Maar kijk ook weer niet teveel omhoog, dan kijk je uit de hoogte.

Tip 8. Doe rustig aan

Wat voor jezelf langzaam lijkt, is dat voor je luisteraar meestal niet. Praat, loop en beweeg daarom iets langzamer, dit maakt je kalm en zelfverzekerd.

Tip 9. Hou dingen laag vast

Hou dingen lager dan je hart. Zo voorkom je dat je afstandelijk en ­gereserveerd overkomt.

Meer weten over communicatie? Zowel non-verbaal als verbaal? Neem dan contact op met onze trainers/consultants op 033-433 2400 of via info@isatraining.nl

Bron: Sprout