Leer jou, jezelf kennen: tijdens COVID-19 werken vanuit huis

Het is een redelijke veilige aanname dat jij de afgelopen maanden hebt ervaren dat jouw dagelijks werk op z’n kop is komen te staan.
Bedrijven en organisaties hebben zich weten aan te passen aan de veranderingen en het opgelegde beleid door COVID-19. Hierdoor werkt een record aantal mensen vanuit huis, waaronder een grote groep die voor de uitbraak van de pandemie nog nooit thuis gewerkt had of daar zelfs niets van moesten weten. Gezien de COVID-19 ontwikkeling waarbij de Randstad als 'code rood' wordt gekwalificeerd door onze omliggende landen, zullen velen voorlopig thuis blijven werken

Uiteraard zijn er ook hier voor- en nadelen van het werken vanuit huis en die verschillen zowel per persoon als per situatie.
Zijn er kinderen waar voor gezorgd moet worden ergens tijdens de werkdag? Is er thuis voldoende ruimte om een effectieve en comfortabele werkplek in te richten?
Is de desbetreffende persoon iemand die graag alleen of afgezonderd zijn of haar werk doet?
Dit zijn slechts enkele vragen waarbij het antwoord erop bepaalt of je als persoon voor- of nadelen ziet in de verschuiving van de werkplek van kantoor naar de keukentafel.

Maar hoe passen wij ons aan?

De Amerikaanse uitgeverij Wiley heeft recent onderzoek gedaan naar de bovengenoemde verandering onder bijna 3000 zakelijke professionals.
De centrale vraag in het onderzoek; hoe ga je om met deze grote en plotselinge verandering in je werk?
Wat bleek was dat 80% van de ondervraagden door de werkgever sterk werd aangemoedigd, of zelfs verplicht werd om thuis te werken. Uit deze groep van 80% bleek dat bijna de gehele groep worstelde met het werken vanuit huis. Hetzij op technisch dan wel op mentaal vlak. We passen ons dus maar moeizaam aan bij plotselinge veranderingen, want de meest gehoorde en grootste uitdagingen blijken:


- Het genoeg hebben van het thuis zijn.
- Het vinden van de balans tussen werk en privé.
- Het gevoel van eenzaamheid en isolement.
- De communicatie met collega’s als slecht ervaren.
- Het gebrek aan een prettige werkplek


Hoewel deze uitdagingen natuurlijk, en zeker in eerste instantie, enorm kunnen frustreren en jouw gedachtes negatief beïnvloeden, vormen ze ook een mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen en te werken aan ons zelfbewustzijn. Je vraagt je af hoe? Door jezelf eenvoudig weg een aantal reflectieve vragen te stellen. Vraag jezelf eens af wat het aller lastigst is op dit moment.
Welk aspect van het thuiswerken ervaar je als prettig? En waarom is dat zo? Hoe zou je van deze situatie het beste kunnen maken? Dit soort vragen kunnen leiden tot nieuwe inzichten in jezelf en in je eigen gedrag. Natuurlijk zijn er heel veel antwoorden mogelijk op deze vragen, antwoorden die wellicht nieuwe vragen oproepen. En hier biedt DiSC jou misschien wel een handvat.

Hoe kan DiSC jou helpen?

Wiley stelde zichzelf nog een andere vraag; Hoe zou een bewezen persoonlijk assessment als Everything DiSC ons kunnen helpen nog meer begrip te krijgen voor onze voorkeuren en neigingen in dit nieuwe normaal?

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden is enig inzicht in het Everything DiSC model noodzakelijk.

DiSC is een eenvoudig en krachtig instrument dat 4 basis voorkeursgedragingen beschrijft:
D, I, S, en C, en dient als basis voor elke afzonderlijke Everything DiSC applicatie die wij vanuit ISA Training & Coaching inzetten. De letters staan voor Dominantie, Invloed, Stabiliteit, en Consciëntieus

Iedereen is een combinatie van alle 4 DiSC stijlen en meestal zijn er 2 of 3 stijlen die per individu het sterkst vertegenwoordigd zijn. Elk mens heeft een uniek profiel met andere gedragsvoorkeuren en neigingen. Dit unieke profiel is enorm waardevol omdat het verschillen in stijlen tussen mensen laat zien. Hierdoor kan DiSC jou helpen begrip te krijgen in het waarom jij het plotseling noodzakelijke thuiswerken een uitdaging vindt. Door dit verkregen begrip van jouw gedragsstijlen kunnen jouw opgebouwde frustraties en negatieve gedachtes verminderen. Wil je meer weten over DiSC, het model, de verschillende profielen en wat ISA Training & Coaching hierin voor jou of je bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Nu je een inkijkje in het DiSC model hebt gehad, kun je gaan begrijpen hoe elk van de 4 stijlen het werken vanuit thuis kan worden ervaren op basis van de gedragsvoorkeuren en neigingen. In onderstaande plaatje geven we per stijl een voorbeeld:

 

 

Social distancing; een mooi moment om te werken aan onze persoonlijke ontwikkeling

Houd in gedachten dat elk mens met zijn of haar voorkeursstijl uniek is. Veel mensen zijn een mix van 2 stijlen en worstelen met meer dan één van de uitdagingen die hierboven genoemd zijn. En dat is de reden waarom een instrument als Everything DiSC je kan helpen om jouw unieke eigen stijl van werken te ontdekken in dit nieuwe normaal (inclusief jouw motivatoren, stressoren en manier van omgaan met anderen) om zo te zorgen voor meer zelfbewustzijn en inzicht in eigen gedrag.
In een tijd waarin niet altijd alles even logisch lijkt, kan het vergroten van ons zelfbewustzijn en het verscherpen van ons zelfbeeld van grote waarde zijn voor de manier waarop we werken. Ongeacht waar dat is!