Presenteren met impact, 3 tips

Of het nu voor je eigen organisatie is of voor een andere partij, door alle COVID-19 maatregelen is het alweer even geleden dat we presentaties hebben gegeven voor een volle zaal of select gezelschap. Er zijn mensen die van nature een zaal kunnen binden en boeien en daar ogenschijnlijk zeer ontspannen staan, anderen hebben daar toch wat meer moeite mee. Presenteren is meer dan alleen een verhaal vertellen voor een groep mensen. Hoe zorg je er ook alweer voor dat je enerzijds je boodschap duidelijk en krachtig overbrengt en anderzijds dat je je toehoorders overtuigt, boeit en enthousiast maakt? Wij geven je 3 tips om je geheugen weer op te frissen door middel van de gouden driehoek

De impact van je presentatie wordt gevormd door de gouden driehoek: 

         

                                         Gevoel

 

                                                 

                                                                                

Betrouwbaarheid                                  Geloofwaardigheid

 

Gevoel 

Gevoel kun je creëren door herkenning. Hulpvragen in je voorbereiding kunnen je daarbij helpen.
Wie is je publiek? Wat willen ze horen? Hoe meer je aansluit bij op het referentiekader van jouw toehoorders, hoe groter de (gevoels) impact van jouw presentatie.

 

Betrouwbaarheid

Daarnaast vragen jouw toehoorders zich af: “Kan ik jouw vertrouwen?”
Help jezelf betrouwbaar over te komen door in je presentatie iets te vertellen over je persoonlijke ervaringen in het vakgebied en teleurstellingen en successen.

 

Geloofwaardigheid

Tot slot zullen je toehoorders jou (on)bewust toetsen op je geloofwaardigheid. Zij vragen zich af: “Klopt het wat je zegt?”

 

Vragen om in overweging te nemen

Neem voorafgaand aan je presentatie de volgende vragen in overweging.

  • Weet ik waar ik over praat?
  • Wat is de onderbouwing van mijn boodschap? (cijfers, onderzoeken, feiten)
  • Hoe ga ik om met vragen waar ik het antwoord niet op weet?

 

Deze 3 tips die we hebben gegeven helpen jou bij het presenteren met impact. Er is nog meer te leren en vooral te oefenen over presenteren.
ISA leert je hoe je in 8 stappen boeiend kunt presenteren, dus neem contact met ons op! Wij bieden gepersonaliseerde coaching aan om impact-vol te leren presenteren, te helpen bij je voorbereiding of bij de 8 stappen van je presentatie. Ook bieden wij in-company workshops aan, waarbij het doen en plezier voorop staan. Vul ons contactformulier in voor meer informatie of bel: 033-4332400.