Vier misverstanden over talent

Iedere manager is op zoek naar talent, naar die werknemers die het verschil maken. Maar wat is talent? In dit artikel lees je vier misverstanden over talent.

1. Op talent hebt je geen invloed.

Voor zo'n 30 tot 40 procent zijn zaken als IQ, persoonlijkheid en dus ook talent genetisch bepaald. Dat wil zeggen dat 60 tot 70 procent bepaald wordt door persoonlijke ervaringen. Je hebt dus invloed op talent.

2. Als je talent hebt, hoef je niet je best te doen.

Aanleg is een factor in de ontwikkeling, maar zeker niet de enige. Talent kan pas tot wasdom komen als je er minstens 10.000 uur in steekt, zo blijkt uit onderzoek van de Zweeds-Amerikaanse psycholoog Anders Ericsson.

3. Een echt talent komt altijd naar boven.

De term talent wordt vaak veel te algemeen gebruikt. ‘High potentials' zijn wat ze zijn: medewerkers met veel potentie. Of ze ook in jouw organisatie succes zullen hebben, hangt sterk af van de omgeving die je voor hen creëert. Ervaring en arbeidsverleden zijn daarin slechte voorspellers. Je zal ze moeten helpen hun specifieke talent te ontwikkelen.

4. Met kwaliteit komen prestaties vanzelf.

Geef een toptalent onduidelijke verwachtingen en tegenstrijdige feedback, en zijn prestaties zullen afnemen. Een slecht systeem kan "een genie op een idioot doen lijken", vat Stanfordprofessor Jeffrey Pfeffer kernachtig samen.

En nu? Kijk eens goed in je organisatie of dat talent niet allang bij je rondloopt. Probeer je medewerkers te prikkelen om meer uit zichzelf te halen, bijvoorbeeld met de juiste focus en met de juiste ontwikkelmogelijkheden. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met één van onze trainer / consultants.

Bron: sprout