Blog

 • Kan een leidinggevende wel zijn/haar medewerker beoordelen?

  Mensen zijn slechte waarnemers, zo blijkt keer op keer. Waarom laten we dan het beoordelen van medewerkers over aan onze managers? Zijn zij wel als beste in staat om een oordeel te geven over het functioneren van medewerkers?

 • De 9 eigenschappen van de succesvolle service medewerker

  Medewerkers met klantcontact kunnen het verschil maken bij de klant. Succesvolle service medewerkers zorgen voor een hogere klanttevredenheid, benutten commerciële kansen en kunnen zelfs hun klanten tot ambassadeur maken. Dat geldt zowel in persoonlijk contact (service monteurs, receptie medewerkers, etc.), als in telefonisch contact (customer service medewerkers, planners, etc.).

 • 8 tips voor het borgen van een training

  Het rendement van een training wordt voor het overgrote deel bepaald door de borging in de praktijk. Deze borging begint al voorafgaand aan de training. We geven je 8 concrete tips die jij kunt gebruiken voor én na de training.

 • Bekijk ons filmpje over klantgerichte communicatie

  Hoe communiceer je met een klant als je een verwachting niet kan waarmaken? Wat zeg je wel en wat juist niet? ISA maakt zelf filmpjes om je bewust te maken van de kracht van klantgerichte communicatie.

 • 5 gouden regels voor het sturen op gewenst gedrag

  “Wat zou het heerlijk zijn als mijn mensen precies zouden doen wat ik van ze verwacht!” Iedereen die leiding geeft, weet dat het sturen op gewenst gedrag van medewerkers niet eenvoudig is. Elke medewerker zit immers anders in elkaar en ze doen niet automatisch wat je van ze verwacht.

 • Meer dan 450 deelnemers voor ISA workshops

  ISA is officieel partner van FHI, de branchevereniging voor technologiebedrijven waar ruim 800 bedrijven bij zijn aangesloten. De afgelopen 2 jaar heeft ISA workshops verzorgd op het gebied van sales, service en management voor in totaal ruim 450 FHI leden. Deze workshops zijn zeer hoog gewaardeerd door haar praktische toepassing.

 • Hoe krijg je medewerkers mee in verandering?

  “Kunnen jullie ons helpen onze medewerkers weer betrokken te krijgen en bewust te maken van de noodzaak tot verandering? We proberen van alles en onze managers doen echt hun best om de medewerkers mee te krijgen. Alleen het loopt toch nog niet zoals we zelf willen.” We kregen deze vraag van 1 van onze opdrachtgevers en hebben een vorm van theater ingezet om zowel de leidinggevenden als medewerkers in de juiste beweging te krijgen. 

 • De 10 eigenschappen voor succesvolle acquisitie van klanten

  Het binnenkomen bij nieuwe klanten gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. En het is voor de meeste verkopers ook nog eens erg spannend om te doen. Of je dat nu probeert via de telefoon of tijdens een seminar of beurs. Welke 10 eigenschappen heb je nodig om succesvol te zijn bij het binnenhalen van nieuwe klanten? 

 • Slechte managers kosten heel veel geld

  Onderzoeksbureau Gallup heeft onderzoek gedaan bij meer dan 1 miljoen werknemers in de Verenigde Staten en daaruit bleek dat de nummer 1 reden voor mensen om hun werkgever te verlaten een slechte direct leidinggevende is: "People leave managers, not companies”. Verder stelde Gallup vast dat teams die slecht geleid werden gemiddeld 50% minder productief en 44% minder winstgevend waren dan teams die goed geleid werden.

 • Hoe voorkom je dit jaar vakantiestress?

  Je vakantie staat gepland en komt snel dichterbij. Je hebt nog een hele lijst met punten die je af wilt ronden voor je vertrekt. Het lijkt wel of iedereen nog van alles wil plannen en afronden voor de vakantie. Velen kennen deze momenten van stress net voor de vakantie, maar hoe ga je ermee om? Graag geven wij je een aantal praktische tips om vakantiestress te vermijden.

 • "Hire character. Train skill."

  Deze uitspraak van de voormalige Porsche CEO Peter Schutz geeft aan dat je niet teveel naar het CV moet kijken van mensen die je aanneemt, maar vooral naar hun persoonlijkheid, grondhouding en overtuigingen. Zodat je weet of iemand past bij de cultuur, klanten en ambities die je organisatie nastreeft. 

 • Unique Buying Reasons (UBR’s) zijn de nieuwe USP’s!

  Veel verkopers hebben het in gesprekken met hun klanten over hun Unique Selling Points (USP’s). Ze vertellen dan over de unieke en onderscheidende kenmerken van hun dienst of product.  Daarbij gaan ze dus uit van hun eigen dienst of product. Als je uit wilt gaan van de klant, dan ga je in gesprek over Unique Buying Reasons (UBR’s). Dit zijn de unieke redenen van de klant om over te gaan tot de aankoop van een dienst of product.

 • Waarom is de ene verkoper veel succesvoller dan de andere?

  Hier is veel onderzoek naar gedaan. En alle onderzoeken bevestigen dat succes in sales los staat van het product of de dienst die je verkoopt. De vaardigheden, houding & gedrag, attitude en overtuigingen van de verkoper bepalen of hij/zij succes heeft of niet. Wat maakt dan dat de ene verkoper wel goed verkoopt en de ander minder? 

 • Lessen van Cruijff

  Het is al weer een paar weken geleden en toch zijn nog steeds veel mensen erg geraakt door de dood van Johan Cruijff. Ik ook. Een bijzonder mens in vele opzichten. Een onnavolgbare voetballer, altijd in beweging, ik heb niemand op het veld zo mooi zien versnellen als Cruijff. Een trainer met een uitgesproken visie, die een team zag als “1 goed 11-tal in plaats van 11 goede 1-tallen”.  

 • De 6 gouden regels van klantvriendelijkheid

  Simyo is dit jaar door de consumenten uitgeroepen tot het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland. Maar wat is dat, klantvriendelijkheid? En wat kan je daar mee als je vooral business-to-business werkt? Klantvriendelijkheid is een gevoel dat overblijft na een interactie met een bedrijf of organisatie. 

 • ISA Workshop 'koude acquisitie' trekt ruim 80 enthousiaste deelnemers.

  De afgelopen weken heeft ISA Training voor het FHI (de branchevereniging voor technologie bedrijven) 3 keer de workshop koude acquisitie verzorgd. Ruim 80 deelnemers zijn in een interactieve en praktische workshop aan de slag gegaan om effectief afspraken te kunnen maken met potentiële klanten. Waardoor ze de eerste stap hebben gezet naar nieuwe klanten en nieuwe opdrachten!

 • Kunnen managers hun medewerkers wel goed beoordelen?

  In de meeste organisaties worden medewerkers beoordeeld door hun direct leidinggevende. En dat vraagt nog al wat van de manager: hij/zij moet kunnen observeren, relevante van niet-relevante zaken kunnen onderscheiden, observaties kunnen wegen en vervolgens ook nog  goed kunnen terugkoppelen. Bij al die processen liggen fouten en vergissingen op de loer.

 • Hoe zorgen jouw medewerkers voor blije klanten?

  Onderzoek wijst uit dat klanten pas echt loyaal worden als ze 'oprechte betrokkenheid' ervaren in het klantcontact. Maar hoe doe je dat? En hoe stuur je daarop? ISA weet wat wel en wat niet werkt in de praktijk als het gaat om klant gedreven medewerkers. 

 • Ben jij een manager of een leider?

  De termen management en leiderschap worden vaak door elkaar gebruikt. Fout, zegt een professor in leiderschap, Dr. John P. Kotter van de Harvard Business School. Er zijn volgens Kotter drie grote vergissingen die mensen maken als ze praten over leiderschap:

 • De drie JA’s van de coachende manager

  Een gemotiveerde medewerker beweegt, is in actie en geeft zo invulling aan doelstellingen, missie en visie van de onderneming. Motiveren is afgeleid van het latijnse moveren = bewegen. Een manager kan een medewerker niet motiveren. Motivatie komt van binnenuit. De rol van de manager wordt vooral interessant en van belang in een situatie waarbij een medewerker niet gemotiveerd is. Dus op het moment dat de gewenste beweging en actie er niet is. Hier kan de coachende manager zijn waarde voor zowel de onderneming als de medewerker bewijzen.

 • De 7 doodzonden van Sales

  Het overkomt ons allemaal wel eens. Dat we ons enorm ergeren aan een verkoper. Omdat die te glad is, pusht of vooral naar zichzelf luistert. Waarschijnlijk begaat deze verkoper 1 of meerdere doodzonden van sales. Als je zelf een commerciële rol hebt is het daarom cruciaal om te weten wat die doodzonden zijn.

 • Bepaal jouw visie op klantgerichtheid met 50 ja/nee vragen

  Elke organisatie heeft een eigen unieke visie op klantgerichtheid. Door een simpele vragenlijst van 50 ja/nee vragen in te vullen kan je jouw visie op klantgerichtheid (of die van je organisatie) vaststellen en deze vergelijken met die van jouw collega’s of (potentiële) medewerkers.

 • Verbeter jezelf in sales, communicatie, service of management

  ISA start dit voorjaar weer met een aantal open trainingen, omdat we merken dat er veel vraag is naar effectieve trainingen op het gebied van verkopen, klantgerichte communicatie en praktisch leidinggeven. Een individuele aanpak staat daarbij voorop. De groepsgrootte is daarom maximaal 8 personen.

 • Natuurlijk gezag, is dat te leren?

  Velen denken anders, maar natuurlijk gezag is inderdaad te leren. Sommige mensen hebben van nature gezag, waardoor zij bijna met een achteloos gemak functioneren als leidinggevende. Anderen niet. Maar dat kun je veranderen met onze tips. Oefening baart kunst.