Hoe straal je als manager autoriteit uit?

Sommige mensen stralen in hun doen en laten persoonlijk gezag uit. Door hun persoonlijkheid kunnen zij zich als autoriteit neerzetten in hun functie. Anderen hebben dat van nature veel minder.

Als manager kun je je autoriteit bevestigen door op het juiste moment de juiste lichaamshouding aan te nemen. Wij geven je 7 tips die je hierbij kunnen helpen. Zorg ervoor dat je ze alleen toepast op het moment dat je autoriteit wilt uitstralen.

1. Claim je ruimte

Voer je zittend een gesprek, zorg er dan voor dat je lichaam veel ruimte inneemt. De benen over elkaar en de armen gekruist is alsof je een excuus maakt voor je aanwezigheid. Strek dus liever een arm uit en leg die over de rugleuning van een naburige stoel en spreid de benen wat.

2. Kijk in de ogen

Direct oogcontact is een van de krachtigste instrumenten om autoriteit te claimen. Het straalt zelfvertrouwen uit, waar wegkijken – opzij of omlaag – per definitie een signaal is van een ondergeschikte positie.

3. Neem je tijd

Rustig spreken werkt goed om status te claimen. Door de tijd te nemen, impliceer je dat je weet dat jouw verhaal de moeite waard is. Je voelt je niet schuldig zoveel tijd van de ander in te nemen.

4. Sta evenwichtig

Geef je een presentatie voor een groep, sta dan stevig in je schoenen. Letterlijk. Voorkom leunen op een been, of continu verspringen. Dat straalt instabiliteit uit. Een dominante houding heeft nu eenmaal iets vierkants.

5. Lach niet te veel

In groepen van zowel mens als dier hebben zij die het meest lachen de laagste status. Door te lachen, geven zij aan dat ze vooral anderen willen pleasen. Ernst heeft daarentegen iets autoritairs. Strakke lippen geven aan: ik kan een situatie op waarde schatten.

6. Houd je wenkbrauwen in toom

Wenkbrauwen zijn verraderlijke dingen. Ze doen hun eigen ding, vaak zelfs zonder dat de eigenaar zich ervan bewust is. Opgetrokken wenkbrauwen geven onzekerheid aan of verwarring, alsof ze smeken om uitleg en geruststelling. Omlaag gedrukte wenkbrauwen drukken daarentegen irritatie uit. Zijn de wenkbrauwen neutraal, dan geeft dit aan de dat de eigenaar ontspannen en zelfverzekerd is.

7. Houd je hoofd stil

Een hoofd dat nauwelijks beweegt straal autoriteit uit. Het Amerikaanse leger hamert dat er in bij soldaten in de officiersopleiding. Mensen die onzeker zijn of meer informatie willen, hebben hun hoofd altijd wat schuin. Ook mensen die veel knikken nemen een lagere status aan, omdat ze als het ware de boodschap van de gesprekspartner onderschrijven en steeds wachten op meer.

Wil je meer informatie over non-verbale communicatie voor managers?