Investeren in middle managers levert veel geld op

De middle manager zit tussen het hoger management en de werkvloer in, in het middle management dus. Hij heeft de rol om de strategie te vertalen naar de werkvloer. Van deze teamleider of afdelingsmanager wordt verwacht dat hij de medewerkers datgene laat doen wat de organisatie van hen verwacht. Onderzoeksbureau Gallup heeft onderzocht dat teams die slecht geleid werden gemiddeld 50% minder productief en 44% minder winstgevend waren dan teams die goed geleid werden. Het is dus cruciaal voor het succes van je organisatie om effectieve managers te ontwikkelen en je middle management niet te verwaarlozen.

Is de beste medewerker ook de beste manager?

In veel organisaties krijgen de medewerkers die een kei zijn in hun vak vaak het aanbod om manager te worden. Het beste jongetje (of meisje) van de klas krijgt dan de kans om leiding te geven aan een afdeling of team van mensen. Dat kan goed uitpakken, maar dit kan ook een enorm negatief effect hebben op de performance van de organisatie.

Door deze keuze raak je je beste medewerker op de afdeling kwijt. Die gaat namelijk managen en dat is wat anders dan hij voorheen deed. Bovendien is het maar de vraag of iemand vanuit zijn expertise ook de beste kwalificaties heeft om effectief te kunnen managen. Goede managers moeten namelijk de inhoud kunnen loslaten, maar wanneer je de beste bent in je vak, dan is het vaak erg moeilijk om ruimte te geven en te delegeren.

Slechte manager zorgt voor een demotiverend werkklimaat

Onderzoeksbureau Gallup heeft onderzoek gedaan bij meer dan 1 miljoen werknemers in de Verenigde Staten en daaruit bleek dat de nummer 1 reden voor mensen om hun werkgever te verlaten een slechte direct leidinggevende is: "People leave managers, not companies”. Ook Adviesbureau Hay Group heeft na een wereldwijd onderzoek geconstateerd dat 55% van de direct leidinggevenden een demotiverend werkklimaat creëert. In Nederland is dat zelfs nog erger: 68% van de medewerkers geeft aan dat zij door hun direct leidinggevenden gedemotiveerd wordt. En wij hoeven je niet te vertellen wat het effect is van ongemotiveerde medewerkers op de performance van je organisatie.

Middle management, een vak met afbreukrisico

Middle management is ontzettend belangrijk en managen is een vak. Een vak met een groot afbreukrisico. Maar gelukkig ook een vak dat je kan leren, mits je de juiste attitude hebt. Wees daarom kritisch in je keuze voor een middle manager. Dat hoeft niet altijd het beste jongetje of meisje te zijn. En geef hem de kans zich te bekwamen in dit vak. Dat is beter voor je werknemers, je aandeelhouders, en zeker ook voor de manager zelf.

Management training volgen?

Wil je binnen jouw organisatie aan de slag met de ontwikkeling van je management? Volg dan onze open training Motiverend Leidinggeven. Of ga het gesprek met ons aan voor een maatwerk in-company managementtraining. Neem hiervoor contact op met één van onze trainers/consultants via info@isatraining.nl of op telefoonnummer 033-4332400.