Natuurlijk gezag, is dat te leren?

Velen denken anders, maar natuurlijk gezag is inderdaad te leren. Sommige mensen hebben van nature gezag, waardoor zij bijna met een achteloos gemak functioneren als leidinggevende. Anderen niet. Maar dat kun je veranderen met onze tips. Oefening baart kunst.

Frequentie, timing and dosering blijven belangrijk, dus pas ze met beleid toe. Alles met mate.

1. Gebruik de ruimte

Maak je lichaam groot. In de breedte, in de lengte. Schouders breed, rug recht. Neem de ruimte in die er is, en meer. Wie zich klein maakt, verontschuldigt zich voor zijn aanwezigheid. Zit je aan tafel? Strek dan een arm uit en leg die over de rugleuning van een stoel en spreid de benen een beetje. 

2. Maak oogcontact

Direct oogcontact is een van de beste middelen om te laten zien dat je stem belangrijk is. Het betekent zelfvertrouwen en aanspraak. Wegkijken – opzij of omlaag – duidt op een lagere status.

3. Neem je tijd

Spreek langzaam en rustig. Op deze manier geef je aan dat jouw verhaal de moeite waard is. Wat je hebt te melden, is belangrijk genoeg voor de volledige aandacht van je toehoorder. 

4. Sta stevig op je benen

Sta stevig in je schoenen als je een presentatie geeft aan een groep. Letterlijk. Niet leunen op een been, of steeds je lichaamsgewicht verschuiven. Dat komt onzeker over. Een gezagvolle houding betekent ook een solide evenwicht. 

5. Lach niet te veel

In groepsverband hebben zij die het meest lachen de laagste status. Veel lachen is een manier om anderen te behagen. Ernst duidt op beslissingsbevoegdheid. Jij hebt controle over de situatie.

6. Ontspan je wenkbrauwen

Kijk eens goed naar de ogen van gesprekspartners. Veel van de expressiviteit van onze ogen ligt verscholen in de wenkbrauwen. Wanneer ze opgetrokken zijn, zijn we vaak verbaasd, onzeker of verward, wat afbreuk doet aan ons gezag. Wenkbrauwen die omlaag hangen, duiden weer op vermoeidheid. In ruststand stralen ze evenwicht en zelfverzekerdheid uit. 

7. Houd je hoofd stil

Een hoofd dat fier rechtop is geheven straalt autoriteit uit. Bij het Amerikaanse leger worden officiers hierop getraind. Mensen die onzeker zijn of meer informatie willen, hebben hun hoofd altijd wat schuin. Ook veel knikken, betekent een lagere status, omdat je je dan voegt naar de wens of de visie van de spreker.                                                                                                                                  

Wil je meer informatie over non-verbale communicatie voor managers? Neem hiervoor contact op met één van onze trainers/consultants via info@isatraining.nl of op telefoonnummer
033 - 4332400.