Succesvol leiderschap begint bij zelfinzicht

Goede zelfkennis is onontbeerlijk om een goede leidinggevende te kunnen zijn. Leidinggeven is immers vooral mensenwerk en daarvoor moet je weten wat het effect is van jouw eigen gedrag op anderen. Succesvol leiderschap betekent dat je anderen kunt beïnvloeden en dat begint met zelfkennis. Maar hoe kom je aan die zelfkennis en hoe kan je die kennis effectief inzetten om succesvoller te zijn als leidinggevende?

Leidinggeven is mensenwerk. Managers zijn bezig mensen te motiveren, ze mee te krijgen met veranderingen, ze feedback te geven, ze beter met elkaar te laten samenwerken, ze te helpen bij hun ontwikkeling, etc. Dat betekent dat leidinggevenden vooral bezig zijn met communicatie, beïnvloeding en de interactie tussen personen. De zogenaamde soft skills.

Ken je blinde vlekken

Leidinggevenden die zich niet bewust zijn van wat het effect is van hun communicatie en gedrag op anderen, zijn bewezen minder succesvol. Zij hebben een blinde vlek voor wat betreft de effecten van hun gedrag op hun omgeving. Terwijl leidinggevenden die weten hoe ze in elkaar zitten en wat hun gedragsvoorkeuren zijn, veel effectiever sturing kunnen geven.

Het is daarom cruciaal om inzicht te hebben in jezelf en hoe je op anderen overkomt. We zijn ons bijvoorbeeld niet altijd bewust van het effect dat ons minder bewuste gedrag heeft op anderen. Deze minder bewuste gedragingen worden “blinde vlekken” genoemd. Op basis van dit soort zelfkennis kan je leren om hoe je jouw gedrag kan aanpassen om zo op een effectievere manier contact te maken met anderen en ze in de juiste beweging te krijgen.

Ken je gedragsvoorkeuren

Als het gaat om zelfinzicht, dan werken we bij ISA graag met Insights Discovery. Insights Discovery geeft met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal inzicht in gedragsvoorkeuren en biedt concrete handvatten voor de ontwikkeling van de persoonlijke effectiviteit. Iedereen heeft alle vier de kleuren in zich. De combinatie van de kleuren geeft je jouw unieke persoonlijkheid. De kleuren refereren aan gedragsvoorkeuren die bepalen hoe je reageert, denkt en handelt. Noem het je meest natuurlijke zelf.

De voorkeurskleuren van Insights Discovery worden gemeten door een online vragenlijst. Zo ontstaat een persoonlijk profiel dat helemaal over jou gaat en laat zien waar jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten liggen. Belangrijke onderdelen van een persoonlijk profiel zijn o.a. strategieën voor effectieve communicatie, je blinde vlekken en je natuurlijke management stijl.

Meer weten?

ISA is Insights Discovery gecertificeerd. Wil je meer weten over de inzet van Insights Discovery voor persoonlijke effectiviteit en/of team samenwerking? Kijk op https://isatraining.nl/insights of ga het gesprek met ons aan. Neem hiervoor contact op met één van onze trainers/consultants via info@isatraining.nl of op telefoonnummer 033-4332400.