Wat kan jij leren van Louis van Gaal?

A.s. zaterdag spelen we de kwartfinale tegen Costa Rica! En wie weet wat daar op volgt? Gaan we echt nog 3 wedstrijden winnen? De nationale en internationale sportpers is het over 1 ding eens: Louis van Gaal haalt het maximale uit dit team. Maar wat doet hij dan als coach? En wat kan jij daarvan leren?

“Een goede coach vertelt een sporter niet wat hij moet doen, maar zoekt uit wat de sporter nodig heeft om zijn prestaties te verbeteren”. Dat is de kern van coachen en Van Gaal is daar een meester in. Natuurlijk geeft hij zijn spelers (tactische) opdrachten, maar hij geeft ze ook de ruimte om daarbinnen te excelleren.

Coachen doe je niet door instructies of opdrachten te geven. Coachen betekent de speler (of medewerker) een spiegel voorhouden en uitdagen om zelf na te denken over hoe er meer uit gehaald kan worden. Sneijder kreeg niet de instructie om af te vallen, maar kreeg de spiegel voorgehouden dat hij niet fit genoeg was voor Oranje. Met als resultaat: een topfitte Sneijder die elke wedstrijd het vuur uit zijn sloffen loopt. De Vrij kreeg niet de instructie om meer op te komen bij dode spelmomenten, maar werd uitgedaagd om aan te geven wat hij nodig had om zijn fysieke kracht (ook voor de goal van de tegenstander) in te zetten. Met als resultaat: een goal tegen Spanje en een bijna goal tegen Mexico (via Ochoa tegen de paal…). 

Wat kan jij, als manager van een team, hiermee? Hoe kan jij je medewerkers leren zichzelf te ontwikkelen en dus te coachen? 

Het is voor jou als manager van belang te weten hoe je medewerkers precies presteren, waar ze goed en minder goed in zijn, en hoe je hen kan helpen om zich (door) te ontwikkelen in hun functie binnen de organisatie. Stop er dan niet teveel kennis in, maar haal er uit wat er in zit, waardoor de medewerker zich nog meer uitgedaagd voelt.

Resultaatgericht coachen is leren door aan de ene kant bewustwording te creëren en aan de andere kant mensen zelf verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun eigen leertraject. Door mensen inzichten te geven in hun eigen vermogen krijg je op een resultaatgerichte manier mensen in beweging. De resultaten van een effectieve coaching zijn onder andere: betere prestaties, meer creatieve ideeën, beter gebruik van vaardigenheden, een grotere flexibiliteit en betere aanpassing aan veranderingen.

Wil je dat binnen jouw organisatie resultaatgericht gecoacht gaat worden? Ga dan het gesprek met ons aan. Of laat ons vrijblijvend een workshop geven over resultaat gericht coachen. Neem hiervoor contact op met één van onze trainers/consultants via info@isatraining.nl of op telefoonnummer 033-4332400.