Wint Tom Dumoulin de Giro dankzij een teamprestatie?

Het zal weinig Nederlanders ontgaan zijn dat Tom Dumoulin ruim een week geleden een historische prestatie heeft neergezet door als eerste Nederlander de Giro d’Italia te winnen. Daar heeft hij al zijn bijzondere kwaliteiten voor moeten inzetten: intelligentie, “grinta” (de wielerterm voor verbetenheid), relativeringsvermogen, moed, focus, wilskracht, techniek en bovenal zijn talent om heel hard te kunnen fietsen. Ik ben van mening dat de winst van Dumoulin vooral een teamprestatie is. Want ondanks dat zijn team (Sunweb) misschien niet de sterkste individuele renners heeft, voldoet het hele team wel aan de voorwaarden van een zeer succesvol team. Het team heeft Dumoulin in staat gesteld om de Giro te winnen. 

Wielrennen is een teamsport

Ploegleider Rudi Kemna zei vorige week in een interview over team Sunweb dat de focus eigenlijk meer op de teamprestatie zou moeten liggen. "Iedereen weet dat wielrennen een teamsport is, maar dan staat er maar één man op het podium.” Tom Veelers (oud ploeggenoot van Dumoulin) is het met hem eens: "Elke schakel telt". En iedereen heeft z'n taak." Kemna denkt dat de goede samenwerking ze deze overwinning heeft opgeleverd. "De saamhorigheid is wat het Sunweb team bijzonder maakt".  

One team, one goal

Sunweb heeft als slogan: One team, one goal. Ze benadrukken in alles dat ze het samen doen. Onderstaand filmpje gaat over de Giro van Dumoulin, maar gaat vooral over de kracht van het team. In dit filmpje zie je hoe successen samen gevierd worden en hoe iedereen een rol heeft in het succes van de kopman. Erg inspirerend!

 

Voorwaarden voor een succesvol team

Sunweb voldoet aan de 3 basisvoorwaarden voor een succesvol team:  

  1. Gemeenschappelijk doel
  2. Open communicatie
  3. Vertrouwen

Als deze 3 basisvoorwaarden niet goed aanwezig zijn, dan is er aanzienlijk minder kans op het behalen van succes. Naast het gemeenschappelijke doel, zijn de manier van communiceren en het vertrouwen in elkaar van essentieel belang. Team Sunweb heeft ons in 3 weken Italië laten zien dat ze aan alle 3 voldoen. Het elkaar aanspreken, het elkaar aansporen, het open en oprecht communiceren, het voor elkaar door het vuur gaan, het samen successen vieren, het vertrouwen in de ander uitspreken….. Ik heb het bijna dagelijks gehoord, gelezen of gezien. Mede door onderdeel te zijn van dit team heeft Tom Dumoulin de Giro gewonnen.

Een succesvol team kijkt ook naar de balans in het team en naar de rolverdeling van de individuele leden zodat individuen elkaar kunnen versterken en alle rollen vanuit ieders kracht optimaal ingevuld kunnen worden om zo het gemeenschappelijke doel te kunnen behalen. Van verzorger tot kopman, van mecanicien tot wegkapitein (Laurens ten Dam), team Sunweb heeft heel bewust keuzes gemaakt in de samenstelling van het team. Hierdoor zijn de voorwaarden gecreëerd om Tom Dumoulin optimaal te kunnen ondersteunen bij het neerzetten van een historische prestatie!

En hoe zit het met jouw team?

Als het bovenstaande je aan het denken zet over je eigen team, dan is het goed om eens te onderzoeken hoe jouw team in elkaar zit. Zijn de voorwaarden aanwezig om succesvol te zijn?

Hiervoor kan je een simpele team audit inzetten. Dit is een test die bestaat uit 28 vragen en door elk teamlid individueel ingevuld kan worden. Op basis van de resultaten van het hele team ontstaat dan een matrix die inzicht geeft in hoe het team zichzelf scoort op het gebied van:

  1. Balans in het team
  2. Open communicatie
  3. Duidelijke missie
  4. Rolverdeling in het team
  5. Open mind
  6. Winnaarsmentaliteit

De uitkomsten zijn het ideale startpunt om heel gericht te gaan werken aan het creëren van een succesvol team. Je kan als team namelijk lang praten over de effectiviteit van je team, maar door de uitkomsten van de audit te vertalen naar concrete acties, kan je er meteen mee aan de slag.

Maak ook jouw team effectiever!

Wil je binnen jouw organisatie op een praktische manier aan de slag met de effectiviteit van je team? En de team audit doen? Ga dan het gesprek met ons aan. Neem hiervoor contact op met één van onze trainers/consultants via ons contactformulier of op telefoonnummer 033-4332400.